De energierekening kan, vooral in de wintermaanden, heel hoog aanslaan. Besparen op de verwarming is een manier om de rekening omlaag te brengen. Met onderstaande tips kan er worden bespaard op het gebruik en tegelijk het huis toch behaaglijk warm worden gehouden:

  • Verwarm alleen de ruimtes die het echt nodig hebben. Het verwarmen van de kelder heeft dus weinig zin. Ook kamers die niet worden gebruikt, hoeven niet verwarmd te worden. Let er wel op dat de waterleidingen in de kelder niet gaan bevriezen. Dit kan je doen door ze goed te isoleren.
  • Laat gebruikte ruimtes pas verwarmen wanneer ze gebruikt gaan worden. Het klinkt misschien wat vreemd, maar schakel de verwarming uit of stel de thermostaat wat lager in, indien je een ruimte niet meer gaat gebruiken. Denk maar aan de woonkamer wanneer een ieder gaat slapen. Een andere manier om dit beter te regelen is door gebruik te maken van een slimme thermostaat. Die past de verwarming aan naar de behoefte zonder dat er onnodig veel warmte kwijt raakt.
  • Laat je verwarmingsinstallatie altijd goed onderhouden. Preventief onderhoud kan heel wat op de energierekening besparen. Er wordt vaak bespaard op het onderhoud, terwijl deze een grote invloed heeft op de efficiĆ«ntie van de verwarmingsinstallatie.
  • Maak gebruik van isolerende vloerbedekking en gordijnen. Deze houden de warmte zoveel mogelijk in het huis. De warmte in het huis raak je kwijt doordat het kan ontsnappen via slecht geїsoleerde ruimtes. Denk ook aan kieren bij ramen en deuren. Ook kelderraampjes of in de zolder laten veel warmte naar buiten ontsnappen. Probeer deze zo goed als mogelijk af te dichten.
  • Laat kranen en de douche niet langer dan nodig openstaan. Het overmatig gebruik van de boiler laat de energierekening ook omhoog schietten. Waneer er sprake is van een gecombineerde installatie zal het warm water gebruik dus ook zijn invloed hebben op een besparing op de verwarming.

Het besparen van geld op je verwarming kan dus heel goed ter hand genomen worden. Belangrijk is hierbij dat de verwarmingsinstallatie optimaal dient te worden onderhouden. Indien er twijfel bestaat over het functioneren hiervan is het belangrijk om een loodgieter met spoed in te schakelen. Het geld dat uitgegeven wordt aan het onderhoud en eventuele reparatie van de installatie heb je binnen korte tijd terugverdient. Ook zal de loodgieter adviezen kunnen geven om de rekening verder omlaag te brengen.

Call Now Button