Regelmatig lezen we in het nieuws dat er mensen zijn overleden doordat ze de giftige stof koolmonoxide hebben ingeademd. Het vervelende is dat het iedereen kan overkomen. Ook is het goed mogelijk dat je door de verkeerde keuzes of achterstallig onderhoud te maken krijgt met koolmonoxide. Er sterven ieder jaar opnieuw zo’n elf mensen aan deze stof en dat zijn er uiteraard elf teveel. Vooral omdat je met simpele maatregelen er voor kunt zorgen dat deze stof helemaal niet vrij komt. Koolmonoxide ontstaat namelijk door onvolledige gasverbranding. Een veelvoorkomend geval waarbij dit gebeurt is wanneer mensen tekort schieten in het onderhoud van hun cv-ketel. Blijft natuurlijk de vraag hoe het dan precies ontstaat of er manieren zijn waarop je het kunt herkennen. Kun je de stof bijvoorbeeld ruiken? En wat moet je doen om te voorkomen dat er koolmonoxide komt? LoodgieterRotterdam010 vertelt je er in deze blog alles over!

Hoe ontstaat koolmonoxide?

We vertelden je zojuist al dat onvolledige verbranding van gas de directe oorzaak is van het ontstaan van koolmonoxide. Daar is echter nog lang niet alles mee gezegd. Het is namelijk niet zo dat gas vanzelf onvolledig verbrandt. Daarvoor moet er namelijk iets mis zijn in het systeem van de cv-ketel. Vrijwel altijd verbrandt het gast niet genoeg doordat er te weinig zuurstof is. Je hebt immers zuurstof nodig voor een goede verbranding. Wanneer daar niet genoeg van aanwezig is, verbrandt het gast niet helemaal en komt er koolmonoxide vrij. De scheikundige code van koolmonoxide is CO. Een tekort aan zuurstof is overigens niet de enige oorzaak van het ontstaan van deze giftige stof. Er zijn namelijk nog meer oorzaken aan te wijzen waardoor het gas niet goed verbrandt. Zo kan de brander in de ketel niet goed werken of zelfs helemaal kapot zijn. Soms is de ketel ook dermate vervuild dat er geen goede verbranding plaats kan vinden. Maar een ongeluk zit dus al in een heel klein hoekje. Als de cv-ketel niet op de juiste plaats staat, kan er te weinig zuurstof zijn. Daardoor is het in theorie al mogelijk dat er koolmonoxide ontstaat.

Hoe herken je de stof

Koolmonoxide is een ontzettend gevaarlijke stof. Niet alleen omdat het zeer giftig is en er ook daadwerkelijk mensen van overlijden, maar ook omdat de stof niet te herkennen is. Koolmonoxide heeft namelijk geen kleur én geen geur. Daardoor is de stof zelf niet direct waar te nemen. Je kunt het eigenlijk alleen herkennen aan de symptomen die ontstaan doordat iemand de stof inademt. Ook dat is echter lang niet altijd even eenvoudig, omdat het symptomen zijn die bij veel andere aandoeningen horen zoals griep. Wanneer je koolmonoxide inademt, treden de symptomen echter heel snel op. Er ontstaat hoofdpijn, misselijkheid en je kunt gaan braken. Ook treedt er vermoeidheid op. Direct na deze symptomen kan er verwarring optreden en vliegt de hartslag omhoog. Dat heeft onder andere te maken met een tekort aan zuurstof. De koolmonoxide wordt namelijk veel sneller dan zuurstof opgenomen in het bloed waardoor er binnen de kortste keren een tekort aan zuurstof in je lichaam ontstaat. De klachten nemen in intensiteit toe als je meer koolmonoxide binnen krijgt. Uiteindelijk kan het zelfs leiden tot coma en blijvende hersenbeschadiging. In het ergste geval volgt overlijden.

Hoe voorkom je koolmonoxide?

Er zijn wel wat handige maatregelen die je kunt treffen om koolmonoxide te voorkomen. Een hele belangrijke eerste stap is om de cv-ketel met grote regelmaat te controleren. Dit kun je natuurlijk zelf doen als je weet hoe dat moet. Wanneer je hier niet van op de hoogte bent, is het eenvoudig om een specialist in te schakelen. Laat ieder jaar de cv-ketel controleren en laat daarbij ook direct naar het rookkanaal en de schoorsteen kijken.

Call Now Button