Een verstopping is gigantisch vervelend. Toch krijgen we er regelmatig mee te maken. Een verstopping kan op allerlei manieren ontstaan. Er zijn dan ook verschillende kwetsbare plekken in en rondom huis te vinden. De gootsteen is zonder twijfel één van de meest kwetsbare plekken in huis. Ook in de badkamer kan er echter een verstopping ontstaan. De toilet wordt helaas vaak over het hoofd gezien. Onterecht trouwens want de wc speelt in de meeste huishoudens een belangrijke rol in het afvoeren van afval. Niet alleen maar wanneer we zelf onze behoefte hebben gedaan, maar ook als er bijvoorbeeld bepaalde dingen moeten worden weggegooid. Veel mensen gooien bijvoorbeeld hun etensresten door het toilet. De wc wordt hoe dan ook vaak gebruikt en daardoor ook kwetsbaar voor verstoppingen. Wanneer je het toilet op een normale manier gebruikt, zal dat niet zo snel gebeuren. Als je het echter als afvalemmer ziet, is de kans wel groot dat er daadwerkelijk een verstopping ontstaat en in dat geval zijn de problemen niet te overzien! Maar waar moet je dan vooral voorzichtig mee zijn? En wat is de oplossing?
Wat moet je vooral niet doen?
Wanneer je een verstopping in het toilet wil voorkomen, zijn er wel een aantal aandachtspunten waar je goed op moet letten. Allereerst moet je altijd onthouden dat het toilet geen afvalemmer is. Gooi dus geen etensresten of andere afval in de wc. De meeste verstoppingen in het toilet worden echter veroorzaakt door maandverband, tampons en vochtige toiletdoekjes. Daar kunnen gigantische problemen door ontstaan. Vochtige toiletdoekjes zijn de laatste jaren steeds meer in opkomst. Ze worden veelvuldig gebruikt en dat is ook niet zo vreemd. Het is namelijk erg hygiënisch en ook nog eens heel handig. Wanneer je ze echter continu door de wc spoelt, kan dat na verloop van tijd een verstopping veroorzaken. Dat gebeurt niet direct in de wc, maar een stuk verder in de afvoer. Daardoor is het niet zo eenvoudig op te lossen en zeker niet zelf. Je dient in de meeste gevallen een specialist in te schakelen die ook nog eens veel moeite moet doen om de verstopping daadwerkelijk op te lossen.
Kies voor een afvalbak
Gelukkig hoeft het helemaal niet zo ver te komen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om het op een andere manier aan te pakken. Door een afvalbak in het toilet te zetten, hoef je namelijk helemaal niets door de wc te spelen. Al het afval wat je normaal gesproken in het toilet gooit, kun je dan in deze afvalbak deponeren. Kies daarbij wel voor een kleine pedaalemmer, omdat dit een stuk beter staat in het toilet. Doe er overigens, net als bij een prullenbak, wel een plastic zak in. Als die vol is, kun je de plastic zak namelijk eenvoudig in de container gooien. Het leuke is dat er heel veel verschillende soorten pedaalemmertjes te koop zijn. Daardoor is het niet alleen maar heel handig en functioneel, maar kun je er ook voor kiezen om het een onderdeel van het interieur te laten zijn in het toilet. Deze oplossing is dus in alle opzichten erg handig!
Tóch een verstopping?
Krijg je toch last van een verstopt toilet? Dan kun je dat natuurlijk zelf proberen op te lossen. In de praktijk blijkt dat helaas heel moeilijk. Daarom is het verstandig om niet te veel zelf te gaan proberen. In de meeste gevallen maak je het namelijk alleen maar erger. Kies in plaats daarvan ervoor om contact op te nemen met een erkende loodgieter. Deze vakman kan je snel en effectief helpen.