Een CV ketel vormt het hart van de verwarmingsinstallatie. Behalve dat de ketel bedrijfszeker moet zijn, wordt er nu ook gelet op de efficiëntie. Een CV ketel die zijn werk nog goed doet, maar elke maand zorgt voor een hoge energierekening is zeker ook aan vervanging toe. Er zijn tegenwoordig verwarmingsketels op de markt die veel efficiënter omgaan met energie.

Waarop moet je letten bij het willen vervangen van de CV ketel?

Kijk eerst naar het aantal jaren dat de ketel zijn diensten heeft mogen bewijzen. Er wordt over het algemeen uitgegaan van een technische levensduur tussen de 12 en 15 jaar. Gebruik dit alleen als leidraad. Als de ketel niet zo oud is, maar al problemen begint te geven wordt het toch tijd voor een vervanging. Vooral wanneer de reparatiekosten hoog aan het oplopen zijn. Ben dus op tijd met je CV ketel onderhoud.

Over het algemeen lopen de kosten van de energierekening op naarmate de levensduur toeneemt. Ook het onderhoud speelt een belangrijke rol voor het energieverbruik. Indien de ketel volgens het aangegeven schema van de fabrikant is onderhouden door een gecertificeerde loodgieter zal over het algemeen het energieverbruik wat lager uitvallen.

Kies bij het vervangen voor een HR- of VR ketel

Ook het type ketel is belangrijk. Zoals hierboven aangegeven zijn er nu veel efficiëntere ketels op de markt. De HR (hoog rendement ) en VR ketels zullen bij de aanschaf wel wat meer kosten, maar dat geld heb je na een aantal jaren weer terugverdiend dankzij de besparing op de energierekening.

Ook zal een nieuwe ketel beter berekend zijn op de taak die het moet uitvoeren. Bij de keuze kan er namelijk direct rekening worden gehouden met een veranderde woonsituatie of eventuele toekomstplannen. Zo kan je alvast wat extra capaciteit reserveren indien je in de toekomst van plan bent het huis te verbouwen.

Met de aanschaf van een nieuwe ketel stijgt daarom ook gelijk de marktwaarde van het huis.

Het voordeel van een nieuwe ketel is ook dat het de benodigde warmte op maat zal leveren. Vooral als er sprake is geweest van verbouwingen die de vraag hebben vergroot.

Het is heel belangrijk een offerte op te vragen bij een gecertificeerde loodgieter.

Het is altijd ook handig om er in de zomer werk van te maken de ketel te vervangen. Vraag de verschillende offertes in de wintermaanden aan waardoor je al een afspraak kunt maken voor de zomer. Dan zijn de meeste loodgietersbedrijven al bijna volgeboekt en is het dus wel leuk dat je al een afspraak hebt lopen.

Call Now Button