De centrale verwarming is een belangrijk onderdeel in ons huis. Zeker in de winter kunnen we eigenlijk niet meer zonder. Een dak boven ons hoofd waar het ook warm is, wordt niet voor niets tot de eerste levensbehoeftes gerekend. De centrale verwarming speelt daar vanzelfsprekend een belangrijke rol in. Deze wordt aangestuurd door de thermostaat in combinatie met de cv-ketel. Daar zijn de laatste jaren behoorlijk wat dingen in veranderd. De systemen worden steeds handiger én zuiniger. Toch is het nog steeds noodzakelijk om voor een goed onderhoud van de centrale verwarming te zorgen. Wanneer je dit verwaarloost kan dat namelijk behoorlijk grote gevolgen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat het systeem niet meer goed werkt of veel sneller gebreken gaat vertonen wanneer je geen onderhoud pleegt. Het kan zelfs gevaarlijk zijn omdat er bij te weinig onderhoud aan de cv-ketel zelfs koolmonoxide kan ontstaan. Dat is een giftige stof waar mensen aan kunnen overlijden. Maar hoe zit dat dan eigenlijk precies met het onderhoud? Wat kun je eigenlijk zelf doen als je de centrale verwarming goed wilt onderhouden? We vertellen het je hieronder.
Het systeem ontluchten
Het eerste dat je zelf kunt doen als het om het onderhoud gaat, is het ontluchten van het hele systeem dat je gebruikt. Het is eenvoudig om te weten wanneer het tijd is om de radiotoren te ontluchten. Dat geven de radiatoren namelijk zelf aan. Hoor je regelmatig dat ze een tikkend geluid maken of gaan de radiatoren zelfs borrelen? Worden ze daarnaast ook niet meer goed warm? In dat geval moet je gaan ontluchten.
Daarmee begin je helemaal bovenin het huis bij de radiatoren die op zolder staan. Je draait eenvoudigweg het kraantje van de radiator open waarop het de lucht kan ontsnappen. Zodra er water uit komt, weet je dat je klaar bent. Let trouwens wel goed op met dit water aangezien het soms gloeiend heet is. Dit doe je bij alle radiatoren in huis. Daarbij werk je van boven naar beneden. De laagst gelegen radiator doe je dus als laatste. Zodra je alle radiatoren hebt gehad, ben je nog niet klaar. Je moet namelijk ook nog even de waterdruk checken. Dat kan bij de cv-ketel. In sommige gevallen ligt de waterdruk namelijk nog onder de 1.5 bar. Dat word bij de meeste ketels heel duidelijk aangegeven met een andere kleur. Wanneer dat het geval is, moet de centrale verwarming bijgevuld worden en dat brengt ons gelijk bij het volgende punt.
Bijvullen van de cv-ketel
Er is namelijk nog iets dat je zelf kunt doen wanneer het om onderhoud gaat. Dat is het bijvullen van de cv-ketel. Zoals gezegd dien je daarvoor eerst te kijken hoe het met de waterdruk gesteld is. Als deze te laag is, kun je aan de slag. Je hebt overigens wel een slang nodig die bevestigd kan worden aan kraan. Daarmee is het namelijk heel eenvoudig om de ketel bij te vullen. Kijk eerst op de ketel wat de temperatuur van het water is en haal de stekker uit het stopcontact. Daarmee kun je namelijk ene hoop ellende voorkomen. Bij water dat 40 graden of hoger is, is er namelijk kans op verbranding. Vul de ketel met water totdat de bar tussen de 1.5 en de 2 is. Het is overigens heel belangrijk dat je zorgt dat er geen lucht tijdens het vullen bij komt.
Neem contact op met een vakman!
Wil je dit werk niet zelf doen? Dan kun je natuurlijk ook een loodgietersbedrijf inschakelen die je met het onderhoud helpt. Doe dat trouwens ook als de druk van de cv-ketel de hele tijd terugvalt of wanneer je heel vaak het water bij moet vullen. In dat geval is er namelijk een groter probleem en is het belangrijk dat de ketel door een specialist wordt nagekeken.